Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ 2016

ὑπό τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κυκλάδων κ. Σάββα      (Ματθ. θ΄, 27-35)

Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

«εν τω άρχοντι των δαιμονίων εκβάλλει τα δαιμόνια» 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το πρόσωπο του Ιησού, αλλά και το σωτηριολογικό έργο Του, έγινε «σημείο αντιλεγόμενο» (Λουκ. 2, 34) στο πέρασμα των αιώνων. Ο Ιησούς αμφισβητήθηκε τόσο από τους συγχρόνους Του, όσο και από εκείνους που διαχρονικά Τον πολέμησαν ηθελημένα και άθελά τους. Χαρακτηριστικά οι Φαρισαίοι έλεγαν: «με την δύναμη των δαιμονίων εκβάλλει τα δαιμόνια» (Ματθ. 12, 24). Και σήμερα οι άνθρωποι καταφεύγουν είτε στην δύναμη επιχειρημάτων, είτε στις θέσεις της επιστήμης, με σκοπό να στερεώσουν τις όποιες ενάντιες απόψεις έχουν γι’ Αυτόν.

ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ

Α) ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

* Ο Κύριος γνώριζε ότι στις περισσότερες καρδιές των ανθρώπων κυριαρχούσε η δυσπιστία και η αμφισβήτηση. Σχεδόν όλους τους ανθρώπους τους κυριεύει η ολιγοπιστία. Γι’ αυτό βλέπουμε να ρωτά τους δύο τυφλούς: «πιστεύετε ότι δύναμαι τούτο ποιήσαι;» (Ματθ. θ΄, 28). Η πίστη είναι απαραίτητη για να γίνει το θαύμα, είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει την πραγματοποίηση ενός υπέρλογου γεγονότος στην ζωή μας. Αντίθετα η απιστία και η διαρκής αμφιβολία είναι ένα μικρόβιο με δυσάρεστα αποτελέσματα. Θα πρέπει να πούμε, ότι μια στιγμιαία αμφιβολία μπορεί να περάσει από τον καθένα. Εδώ όμως μιλάμε για μια μόνιμη και παγιωμένη κατάσταση.

* Στον ισχυρισμό των Φαρισαίων και Ιουδαίων ο Ι. Χρυσόστομος αντιτείνει τα εξής: «δεν υπάρχει πιο ανόητη θέση... ο Χριστός δεν έβγαζε μόνο δαιμόνια, αλλά θεράπευε και τους λεπρούς, περπάτησε στην θάλασσα, σήκωσε παράλυτους από το κρεβάτι του πόνου, κήρυττε τα σχετικά με την Βασιλεία του Θεού, εξάλειφε τα αμαρτήματα των ανθρώπων». Αν θυμηθούμε και την περίπτωση του δαιμονισμένου που ο Κύριος τον λύτρωσε θα δούμε τα δαιμόνια να λέγουν: «τι ημίν και σοι, Ιησού Υιέ του Θεού; Ήλθες ώδε προ καιρού βασανίσαι ημάς;» (Ματθ. 8, 29). Άρα οι Φαρισαίοι είναι χειρότεροι από τους δαίμονες, διότι οι τελευταίοι -αν και εχθροί Του-  τουλάχιστον αναγνωρίζουν την Θεότητά Του, ενώ εκείνοι τον αρνούνται!

Β) Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

* Σήμερα όσοι πολεμούν τον Χριστό ασκούν μία ενάντια τακτική την οποία εξ ορισμού την βαφτίζουν «επιστημονική». Αλήθεια ποιός είναι ο χορηγός αυτής της επιστημονικής σοφίας; Τηλεοπτικοί κολοσσοί κατασκευάζουν πολυέξοδα ντοκιμαντέρ για να αποδείξουν τις αθεϊστικές τους θέσεις. Οι Σιωνιστές, άξιοι συνεχιστές των θεοκτόνων πατέρων τους, δεν σταματούν να συκοφαντούν και να πλήττουν το θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου. Αλλά και πλανεμένοι, κίβδηλοι ρασοφόροι δεν διστάζουν να εξαπατούν αφελείς ανθρώπους με μια επίπλαστη αγιότητα. Ο εωσφορικός εγωισμός σε όλο του το μεγαλείο. Η «πλάνη» μάταια προσπαθεί να κλέψει την δόξα του Θεού.

* Πέρα όμως από την «κατασκευασμένη» πολεμική υπάρχει και εκείνη η οποία γίνεται με άγνοια. Σε αυτή τουλάχιστον υπάρχει η παρήγορη σκέψη πως ίσως οι άνθρωποι που ασεβούν στο πρόσωπο του Χριστού Τον γνωρίσουν κάποτε και μετανοήσουν. Αν γνώριζαν Ποιόν πολεμούν θα «αιχμαλωτίζονταν» αμέσως από την αγάπη Του. Ο Κύριος πάντοτε συγχωρούσε τους εχθρούς Του, και πάνω από τον Σταυρό ακόμα παρακάλεσε για τους σταυρωτές Του. Και εμείς σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να μιμούμαστε το ανεξίκακο του Δεσπότου Χριστού. Να υπερασπιζόμαστε την πίστη μας. Να διαβάζουμε και να γνωρίζουμε το Ευαγγέλιό Του και την Παράδοση της Εκκλησίας Του. «Γνώσεσθε την αλήθεια, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Λουκ. 18, 8).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η ματιά μας θα πρέπει να γίνει διεισδυτική. Πίσω από τους ασεβείς και βλάσφημους ανθρώπους βρίσκεται ο πολέμιος διάβολος. Και ο διάβολος νικάται και αντιμετωπίζεται «εν προσευχή και νηστεία» (Μάρκ. θ΄, 29). Όταν λοιπόν μιλήσουμε, διαφωτίσουμε και με κόσμιο τρόπο καταθέσουμε τις απόψεις μας και τυχόν μας απορρίψουν, ας καταφύγουμε στην προσευχή και την νηστεία. Τα όπλα που μας δίνει ο Κύριος είναι τόσο δυνατά. Θυμάμαι πως ο Ηλίας με αυτά «απέκλεισεν τους ουρανούς» (δοξαστικό Κυριακής Ορθοδοξίας) και η βροχή άργησε πολύ να δώσει τα ευεργετικά της αποτελέσματα πάνω στην γη… Αρκεί να τα γνωρίζουμε και να τα χρησιμοποιούμε.

Περί των κηρυγματικών σχεδιαγραμμάτων

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ