(Πράξ. ε΄, 12-20)
ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
«Διά χειρών των Αποστόλων εγίνετο σημεία και τέρατα εν τω λαώ πολλά».
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η πρώτη χριστιανική Εκκλησία που ιδρύθηκε στα Ιεροσόλυμα είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την παρουσία των Αποστόλων. Είχε τους μαθητές του Χριστού ανάμεσα στον πιστό λαό που θέρμαιναν τις ψυχές τους, αναζωογονούσαν το πνεύμα τους, βεβαίωναν την παρουσία και την ευλογία του Ιησού. Μπορεί ο Διδάσκαλος να είχε ολοκληρώσει το έργο Του, όμως και οι άξιοι μαθητές Του φρόντιζαν να διασκορπίζουν την ευλογία και τη δύναμη της πίστεως στους γύρω τους. Έτσι η Εκκλησία ταξίδευε σωστά και με ευνοϊκό άνεμο, καθώς οι Απόστολοι προσπαθούσαν να κάνουν τα πάντα για να μιμηθούν τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Ιησού. Τί μας διασώζει η σημερινή αποστολική περικοπή από την ζωή και δράση της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων;
ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ
Α) ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ
* Όπου και να πήγαιναν οι Απόστολοι είχαν ευεργετική παρουσία. Εκπροσωπώντας την Αναστημένη Αγάπη και ευσπλαχνία του Ιησού έκαναν εκπληκτικά θαύματα ανάμεσα στον Λαό του Θεού. Έπρεπε να πιστοποιηθεί η δύναμη της Αναστάσεως. Ιδιαίτερα ο Απόστολος Πέτρος σε όποια μέρη εμφανιζόταν δημόσια έκανε μεγάλες ευεργεσίες. Αρκούσε μόνο οι άρρωστοι να βρίσκονται στην σκιά του Πέτρου, καθώς περνούσε, και οι αρρώστιες υποχωρούσαν.
* Η δύναμη της Εκκλησίας έχει μία εσωτερικότητα. Πολλές φορές και εμείς που εκκλησιαζόμαστε προσπαθούμε να την αναζητήσουμε σε πρόσωπα ή υλικά αγαθά. Η δύναμη της Εκκλησίας πηγάζει από τον Αναστημένο Ιησού. Από το βάθος του Ζωοδόχου και Θεανδρικού μνήματος. Από εκεί όπου «εξεπήγασε» η Ζωή και το Φως και «χαράχτηκε» η Οδός Σωτηρίας για όλους τους ανθρώπους. Έτσι άντεξε η Εκκλησία στους πειρασμούς και στις διώξεις από εξωγενείς παράγοντες.
* Εμείς οι κληρικοί σαν αξιωματούχοι της Εκκλησίας έχουμε στο χέρι μας το πλεονέκτημα να αυξήσουμε τη δύναμή της, να αμβλύνουμε τα Μυστήρια, να τα κάνουμε προσιτά στο λαό, να δείξουμε το κύρος και την αποτελεσματικότητα που έχουν. Εμείς οι ίδιοι με την αδιαφορία μας, τα παραπτώματά μας, τις λανθασμένες επιλογές μπορούμε ανάλογα να την «αδρανοποιήσουμε», δίνοντας το δικαίωμα να παραθεωρείται από τους ανθρώπους.
Β) ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ
* Ενοχλημένοι οι Σαδουκαίοι από το έργο των Αποστόλων τους συνέλαβαν και τους έρριξαν στην φυλακή. Άγγελος Κυρίου άνοιξε τις πύλες και τους έδωσε οδηγίες! «Συνεχίστε να διδάσκετε στον λαό τις αλήθειες της Πίστεως» πράγμα που δείχνει την συνέχιση της Εκκλησίας μέσα στο χρόνο και τις δοκιμασίες με την σκέπη και την φροντίδα του Ουρανού.
* Όλοι μαζί οι Απόστολοι στο έργο του Ευαγγελισμού των ψυχών. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ιησού που τους μάζευε και τους είχε σε ενότητα. «Είς άρτος (= ο Χριστός) εν σώμα οι πολλοί εσμέν εν Χριστώ» (Α΄ Κορ. 10, 17). Τα λόγια του Χριστού είχαν χαραχθεί στην ψυχή τους και η Εκκλησία ακολούθησε τον λόγο και το θέλημα του Ιδρυτή Της.
* Αλλά και σήμερα μέσα στην ιδεολογική σύγχυση, στην ψευτοδιδασκαλία και εμείς ως ταπεινοί συνεχιστές των Αποστόλων θα πρέπει να βαδίζουμε στα ίχνη τους με συνέπεια και ακρίβεια, για να κρατούμε σωστά την ομολογία της Πίστεως και να αμυνόμαστε στις αιρέσεις και στις κάλπικες δοξασίες που εισηγούνται άτομα εχθρικά προς τον αμπελώνα του Κυρίου. Να έχουμε πάντοτε προ οφθαλμών αυτό του Ευαγγελίου: «Εκείνοι (=οι Απόστολοι) δε εξελθόντες, εκήρυξαν πανταχού, του Κυρίου συνεργούντος και τον λόγο βεβαιούντος διά των επακολουθούντων σημείων» (Μάρκ. 16, 19-20), έτσι και σήμερα κάθε ιερεύς αντιλαμβάνεται τα θαύματα του Κυρίου στο ποίμνιο του...
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η πρώτη Χριστιανική Εκκλησία είναι ένας καθρέπτης που μπροστά του πρέπει να καθρεπτιζόμαστε. Να βλέπουμε την δραστηριότητά τους, την αγάπη τους, τον ηρωισμό τους και να συστοιχιζόμαστε ως ποίμνιο και ως ποιμένες, ώστε να μην χάνουμε την πορεία της Πίστεώς μας και τον γνήσιο χαρακτήρα της.