Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ.
«Τίς αποκυλίσει ημίν τον λίθον;»
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Μάζεψαν οι μυροφόρες γυναίκες όσα δάκρυα τους είχαν απομείνει και τα έκαναν μύρο καρδιάς για να τα προσφέρουν στον Διδάσκαλό τους. «Ύμνον εωθινόν, αι Μυροφόροι Γυναίκες, τα δάκρυα προσέφερον Κύριε· ευωδίας γαρ αρώματα κατέχουσαι, το μνήμα Σου κατέλαβον, το άχραντόν σου Σώμα, μυρίσαι σπουδάζουσαι» (αίνων, γ΄ ήχος). Και άρχισαν να συλλογίζονται στα λαβυρινθώδη μονοπάτια της διανοίας τους... «Τίς αποκυλίσει ημίν τον λίθον;». Λογική, επιχειρήματα, ανδρεία, τόλμη, σκοτάδι, ελπίδα... όλα αυτά ανακατεμένα στην Μαρία μητέρα του Ιακώβου, στην Σαλώμη μητέρα υιών Ζεβεδαίου, Μαρία την Μαγδαληνή. Μέσα στο σκοτάδι αναζητώντας το Φως, ξεκίνησαν με ελπίδα και τόλμη. Έτσι κάθε άνθρωπος ξεκινάει μέσα στο σκοτάδι να βρεί το Φως.
ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ
Α) ΤΟΛΜΗ – ΑΝΔΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ (ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ).
* Ξεκινούν οι μυροφόρες μέσα στο σκοτάδι καταπατώντας την λογική. Μιά λογική που τους υπαγορεύει ο φόβος, η αδυναμία τους, η γυναικεία φύση. Το ίδιο και ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος. Αψηφούν την θέση τους μέσα στο συνέδριο των Ιουδαίων και όταν οι μαθηταί είναι κλεισμένοι στο υπερώο αυτοί οι κρυφοί μαθητές τολμούν και έρχονται στον Πιλάτο.
* Είναι λοιπόν οι Μυροφόροι (άνδρες και γυναίκες) τα υποδείγματα των ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στην αγάπη του Χριστού. Συνήθως πλησιάζουμε τον Χριστό από συμφέρον και όταν βρεθούμε σε αδιέξοδο. Με γνώμονα το συμφέρον κινούμαστε απέναντι στην Θυσία του Ευεργέτου μας.
* Ας μην διστάζουμε λοιπόν να τον ομολογούμε έργω και λόγω στα διάφορα κοινωνικά στρώματα, στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Ο Κύριός μας γυμνώθηκε πάνω στο Σταυρό, έγινε θέατρο ‘αγγέλοις και ανθρώποις’ για να πηγάσει ημίν την σωτηρία. Αντίδωρο στην Θυσία Του, η δική μας προσπάθεια και αναγνώριση και ομολογία μέσα στην σύγχρονη Βαβέλ.
Β) ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ.
* Οι Πατέρες ερμηνεύοντας την λέξη ΑΝΔΡΕΙΑ (την θεωρούν μία από τις 4 μεγάλες αρετές: Φρόνηση, Σωφροσύνη, Ανδρεία, Δικαιοσύνη) θα μας πούν ότι γεννάται από την Πίστη στον Θεόν (πρβλ. Μάρτυρες, επίκαιρο ο μάρτυς που έψαλλε το Χριστός Ανέστη κατά την ομολογία του). Η λογική υπολογίζει και δειλιά. Η ανδρεία προχωρεί και αγαπά.
* Η ανδρεία πηγάζει από μία καρδιά με δύναμη, ελπίδα και αγάπη γιά τον Θεόν. Τί μπορεί να κάνει μιά μητέρα για το παιδί της... Πόσο μπορεί να θυσιαστεί μακραίνοντας από την λογική και τους αριθμούς. Έτσι και ο άνθρωπος που αγαπά τον Θεό μπορεί να κάνει οποιαδήποτε υπέρβαση.
* Ας ανατρέξουμε στους σπουδαίους επιστήμονες, όπου με τις ανακαλύψεις τους, την τόλμη στην έρευνα, άλλαξαν τους νόμους της ζωής και την πορεία της ιστορίας, τους ερευνητές και εξερευνητές απάτητων κορυφών και απύθμενων πυθμένων που με αυταπάρνηση και κίνδυνο της ζωής τους μας είπαν και έδωσαν εξηγήσεις και πληροφορίες πέρα από το ορώμενο και την λογική.
* Είναι απαραίτητη η ανδρεία και κατά των παθών. Ο άνθρωπος ακόμα και αν αμαρτήσει και προσκυνήσει τον διάβολο με ανδρεία να σηκώνεται και να προστρέχει στο έλεος και την ευσπλαγχνία του Θεού. Οι Πατέρες με μία φράση θα δώσουν ορισμό σε όσα εμείς ίσως φλυαρήσαμε: «Το πίπτειν ανθρώπινο, το εμμένειν δαιμονικόν, το εγείρεσθαι Θεϊκόν!».
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
‘Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ’, από το σώμα του Στρατού, από την μάχη του εχθρού... στο Σώμα του Χριστού και στην μάχη κατά του διαβόλου (ανάλυση και σύγκριση).