(Ρωμ. ιβ΄, 6-14)
ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ: ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
«έχομεν χαρίσματα»
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι προσέχουν και παρατηρούν τον διπλανό τους και ελάχιστα τον εαυτό τους. Σπάνια πραγματοποιούν στροφή προς τον εσώτερο άνθρωπο για διόρθωση, εκτίμηση και αξιοποίηση των όσων συμβαίνουν μέσα τους. Συνήθως συγκρίνουν τα χαρίσματα και τα προτερήματα του πλησίον με τα δικά τους και αρχίζει ένα παράπονο για κάτι που δεν έχουν ή που είναι λιγότερο ως χάρισμα στην ύπαρξή τους. Ο Απόστολος μας δίνει σήμερα την αφορμή να ερευνήσουμε τα χαρίσματα, ως δώρα (= χάρισμα – χάρη) και να βγάλουμε κάποια σημαντικά συμπεράσματα...
ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ
Α) ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΩΝ
* Έχουμε τα φυσικά χαρίσματα, οι διάφορες ικανότητες που διαθέτει κάθε άνθρωπος και έχουν δοθεί από τον Θεό σαν όπλα του στην καθημερινότητα. Αυτά δεν σώζουν από μόνα τους, αλλά θα πρέπει να προσφερθούν στο Θεό για να εξαγιασθούν. Κάποιος έχει το χάρισμα της ομιλίας, των επιχειρημάτων, των αποδείξεων. Αν είναι δικηγόρος μπορεί να βοηθήσει στην αθώωση ή καταδίκη των κατηγορουμένων. Αν το χρησιμοποιήσει για την δόξα του Θεού σώζει κόσμο, βοηθάει πνευματικά τους πιστούς...
*Έχουμε και τα πνευματικά χαρίσματα, τους καρπούς του Αγ. Πνεύματος. Τέτοια είναι η μετάνοια, η διάκριση, η αγιότητα και δίνονται στο χώρο της Εκκλησίας, στα πιστά τέκνα της. Το μεγαλύτερο χάρισμα είναι να ανήκουμε στο «Σώμα του Χριστού» και να έχουμε ελπίδα σωτηρίας. Μέσα σ’αυτό ποιμήν και ποιμενόμενοι απολαμβάνουν τις δωρεές του Αγ. Πνεύματος που οδηγούν στην σωτηρία. Μέσα στην Εκκλησία δεν ζούμε παθητικά, αλλά δεχόμαστε την επενέργεια της Θ. Χάριτος και λαμβάνουμε τα δώρα εκείνα που συντελούν στην σωτηρία μας.
*Ασφαλώς το «πλήρωμα» των χαρισμάτων είναι ο Ίδιος ο Κύριος που λαμβάνουμε στην Θ. Ευχαριστία. Γι’ αυτό ο άνθρωπος έχει τόσο μεγάλο πνευματικό πόλεμο να έρθει στην Θ. Κοινωνία, όχι μόνο εξαιτίας αμαρτημάτων και αναξιότητας του, αλλά ακόμα και από άγνοια, απαξίωση του μεγέθους αυτού του Μυστηρίου. Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν βάζαμε μέσα το «πλήρωμα» των χαρισμάτων, Αυτόν τον Κύριο να κατευθύνει και να αγιάζει κάθε μας εκδήλωση και ενέργεια…
Β) ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΧΑΡΙΣΜΑΤΩΝ
* Και αν τα χαρίσματα τα φυσικά μας δίνουν πολλές φορές υπεροχή και διάκριση σε σχέση με τους συνανθρώπους μας, διαφέρουν κατά πολύ από τα πνευματικά χαρίσματα τα οποία οδηγούν και αυτόν που τα έχει και αυτούς που ωφελούνται και λαμβάνουν στο δρόμο της σωτηρίας.
* Αυτό σημαίνει ότι για να καλλιεργηθούν χρειάζονται το εύκρατο κλίμα της αγάπης και της συνεργασίας, αλλά και της κατανοήσεως απ’όλους. Μπορεί να προσφέρονται διαφορετικά στον καθένα από το Άγιο Πνεύμα, αλλά έχουν σκοπό να ενωθούν. Είναι εξάλλου δώρα ενός Αγίου Πνεύματος. Όλα αυτά συγκροτούν πρώτα τον Θεσμό της Εκκλησίας, αλλά και κρατούν άρρηκτα συνδεδεμένο κάθε είδους δεσμό.