(Ρωμ. Ι΄, 1-10) ὑπό τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κυκλάδων κ. Σάββα
Η ΣΩΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
«Ζήλος ου κατ’ επίγνωση»
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Απευθυνόμενος ο Παύλος σε έναν χώρο όπου ανήκε στον παρελθόν, τους Ιουδαίους, βρίσκει αφορμή να μας μιλήσει για τον σωστό τρόπο αγάπης και διδασκαλίας προς τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν (η Τον γνωρίζουν λανθασμένα) τον αληθινό Θεό. Οι Ιουδαίοι ήταν ζηλωταί του Μωσαϊκού Νόμου, ακριβείς τηρειταί του. Και όμως όλα αυτά τα έκαναν με φανατισμό και υποκρισία, όχι για την αγάπη τους στον Θεό, αλλά για ιδιοτελή σκοπό ικανοποιώντας κυρίως τον εγωισμό τους. Ουσιαστικά οι ομοεθνείς Ιουδαίοι του Παύλου «αγαπούσαν» τον Θεόν με αρρωστημένο τρόπο και η λανθασμένη αυτή οδός δεν οδηγούσε στην αληθινή γνώση του Θεού ούτε πρόσφερε κάτι ωφέλιμο στην ύπαρξη τους…
ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ
Α) ΖΗΛΟΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ
* Όσοι αγωνίζονται και προσπαθούν να πλησιάσουν τον Κύριο, διατρέχουν πολλές φορές τον κίνδυνο να γίνουν «ζηλωταί ου κατ’επίγνωση». Το πρώτο βοηθητικό στοιχείο γι’ αυτό είναι η αμάθεια. Ακούνε κάτι από τον ιεροκήρυκα, διαβάζουν κάτι από την Αγία Γραφή ( «γινώσκεις α αναγινώσκεις» Πραξ. 8, 30), μαθαίνουν κάτι από μία πνευματική συζήτηση και δίχως ευελιξία και προσαρμοστικότητα το κάνουν σημαία και φλάμπουρο στο γύρω τους περιβάλλον.
* Ο εγωισμός. Υπάρχει και εδώ αυτός ο καταστροφικός παράγοντας. Επιλέγουμε αυτά που μας ταιριάζουν – εκπροσωπούν τον χαρακτήρα μας, ταυτιζόμαστε γιατί μας αρέσουν και ικανοποιούν προσωπικά συναισθήματα και υποσυνείδητες καταστάσεις. Απλά βρίσκουμε και κολλάμε σε μία διδασκαλία που την έχουμε λάθος αντιληφθεί και αντί να δοξάζεται ο Θεός, υμνείται η τρέλα μας. Ένας θεολόγος εύστοχα χαρακτήρισε αυτή την κατηγορία ανθρώπων ως «ευλαβείς, βλαμμένους»!!!
* Τώρα δικαιολογημένα θα μου πείτε: και οι υπεύθυνοι, οι ηγέτες, οι αρχηγοί τι κάνουν; Εν πολλοίς εξυπηρετούνται απ’ αυτές τις καταστάσεις για να ελέγχουν τις μάζες, τον όχλο και να περνούν τα σχέδιά τους για επικράτηση και προβολή (π.χ. το κοράνιο ικανοποιεί το φυλετικό μίσος των Ισλαμιστών κατά των άλλων λαών, γεγονός που βολεύει αρκετούς πολιτικούς ηγέτες). Έχει λοιπόν το φαινόμενο κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, αλλά καταδεικνύει επακριβώς και την βλάβη του μυαλού που υπάρχει σε όσους ενστερνίζονται κάποιες ανάλογες απόψεις και θέσεις. Φανταστείτε λοιπόν στο Ευαγγέλιο της αγάπης και της συγχωρητικότητος να αναπτύσσονται τέτοιου είδους ισχυρισμοί από ανθρώπους «της πίστεως».
Β) ΖΗΛΟΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ
* Υπάρχει λοιπόν και ο «κατά Θεόν ζήλος» που φύτεψε ο Δημιουργός στις καρδιές των ανθρώπων, αυτός που έχει ρίζα την πραγματική Αγάπη. Η αληθινή γνώση του Θεού έρχεται να απαντήσει στην αμάθεια. Η γνώση = είναι εμπειρία Θεού. Ο πιστός έχει πληροφορία εσωτερική για τον Θεό και πως πρέπει να τον ομολογήσει και να τον κηρύξει. Αυτό που είπε ο Πέτρος όταν το συνέδριο των Αρχιερέων του απαγόρευσε να ομιλεί: «ου δυνάμεθα γαρ ημείς α είδομεν και ηκούσαμεν μη λαλείν» (Πραξ. 4, 20). Άρα οφείλει να είναι κατατοπισμένος, φωτισμένος, γεμάτος επιχειρήματα και έτοιμος για σωστό διάλογο ο πιστός και ζηλωτής χριστιανός.
* Όλα όσα θα πούμε υπερασπίζοντας τον Χριστό, κηρύττοντας τα δόγματα και τις αρχές της Ορθοδοξίας, θα πρέπει να έχουν κίνητρο την αγάπη. Σε αγαπάω και θέλω να σε βοηθήσω. Να σου δώσω κάτι καλύτερο απ’ αυτό που έχεις μέσα σου, από αυτό που ακολουθείς. Η αγάπη αυτή γίνεται ο καλύτερος «πληροφοριοδότης» για τον διπλανό μας συναμαρτωλό. (Ας θυμηθούμε πως ο Χριστός διόρθωσε την πόρνη γυναίκα, προτού γίνει «σωρός» από πέτρες, αλλά και τους επίδοξους κατηγόρους της. Δεν αμνήστευσε την αμαρτία, δεν ισοπέδωσε τα πάντα, αλλά με αγάπη και ταπεινότητα της υπέδειξε το σφάλμα της).
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Από τον τρόπο μας, τις πράξεις μας, την εφαρμογή ή όχι των εντολών του Θεού στην ύπαρξή μας διαφημίζεται ή δυσφημίζεται ο Χριστός. «Ο πράος και ταπεινός» που με αγάπη άλλαξε την ιστορία σε π.Χ. και μ.Χ.. Η εμμονή μας στα θεϊκά Του λόγια ίσως μας φέρει αντιμέτωπους με τους συνανθρώπους μας, αλλά και με τους οικείους μας. Θα μας ειρωνευτούν και θα μας απορρίψουν. Το κλειδί είναι η γνώση και η αγάπη, ποτέ το μίσος και ο φανατισμός. Η ακριβής γνώση και εφαρμογή της Πίστεως και όχι οι κοκορομαχίες και οι εγωισμοί. Έτσι θα δημιουργήσουμε οδό σωτηρίας και προϋποθέσεις επιστροφής για όσους άθελα ή ηθελημένα άφησαν την αγκαλιά του Χριστού!
Περί των κηρυγματικών σχεδιαγραμμάτων